جدیدترین روش درمان بیماری آلزایمر

جدیدترین روش درمان بیماری آلزایمر
25 آبان 1397 10 دقیقه
اشتراک گذاری:

با افزایش مبتلایان به بیماری آلزایمر دغدغه محققان برای تشخیص روش های مؤثر در درمان و کنترل بیماری نیز روز به روز بیشتر شده است. در یکی از این پروژه های تحقیقاتی، گروهی متشکل از متخصصان ژنتیک و عصب شناسی آمریکا در مرکز علوم اعصاب موسسه لنر کلیولند، موفق به تشخیص فرایندی در جهت معکوس کردن پیشرفت بیماری شدند.
در بیماری آلزایمر بافت عصبی تحت تأثیر آسیب های عصبی ناشی از وجود پلاک های آمیلوئید قرار می گیرد. این پلاک ها عملکرد سیناپس های عصبی را مختل کرده و ارتباط آن ها را قطع می کنند که منجر به کاهش انعطاف پذیری مغز می شود. زمانی که این پلاک های آمیلوئید تحت تأثیر آنزیمی موسوم به BACE1 قرار می گیرند، به حالت پاتوژن تبدیل می شوند، درنتیجه باعث تجمع نوعی پپتید به نام بتا-آمیلوئید میگردد. دانشمندان تصمیم گرفتند تغییراتی در ژن مولد آنزیم BACE1 ایجاد کنند.

کاهش علائم بیماری آلزایمر با کمک عوامل سرکوب کننده

این پژوهش بر روی دو گروه از موش های آزمایشگاهی انجام شد که طی 80 روز اول زندگی، علائم پلاک های آمیلوئید در مغز را داشتند. هدف از تغییر در گروه اول، مهار تدریجی آنزیم طی روند رشد حیوان با کمک عوامل سرکوب کننده بود و در گروه دوم نیز ژن تولیدکننده آنزیم BACE1 به طور کامل متوقف شد. نتایج حاکی از آن بود که در گروهی از موش ها که با کاهش تدریجی آنزیم BACE1 مواجه شدند، پلاک های آمیلوئید قادر به پیشرفت برای اختلال کامل در عملکرد سیناپس های عصبی نبودند و موش ها به تدریج آنزیم را از دست دادند تا به طور کامل از بین برود. برخلاف انتظار پژوهشگران، توقف یک باره ژن مولد این آنزیم، نه تنها به نفع درمان آلزایمر نبود، بلکه با آسیب های جدی مغزی همراه بود که مصداق آن در گروه دوم نمایان شد.
نتایج این مطالعه نشان داد که بهترین روش درمان بیماری آلزایمر کاهش تدریجی تولید آنزیم BACE1 است که مانع تجمع پلاک های آمیلوئید می شود. پس از کسب این نتایج، محققان بررسی در مورد انسان را آغاز کردند و در حال حاضر 5 نوع عامل بازدارنده آنزیم BACE1 در افراد دارای علائم شروع بیماری آلزایمر در حال بررسی است. گرچه هنوز میزان اثربخشی این عوامل سرکوب کننده تدریجی آنزیم در انسان کاملاً تائید نشده، اما تحقیقات همچنان ادامه دارد.